Kabalistiske Karla

Karlas Kabale. Filmplakaten
Bograpport 1 for Karlas Kabale af Renée Toft Simonsen

af

Erik Thau-Knudsen
Silkeborg Seminarium, Hold 29.3, studienummer 29109764
VIA University College Læreruddannelsen i Silkeborg
2009-10-23

Indhold

 1. Præsentation
 2. Genrebestemmelse
 3. Komposition og resumé
  1. Analysemodeller
 4. Fortælleteknik
 5. Tid
 6. Miljø
 7. Personkarakteristik
 8. Modsætninger og konflikter
 9. Stil
 10. Fortolkning
 11. Perspektivering
 12. Fagdidaktiske og fagmetodiske overvejelser
 13. Kilder

1. Præsentation

Renee Toft SimonsenRenée Toft Simonsens Karlas Kabale blev oprindeligt udgivet i 2003. Det er en roman løbende over 153 sider med illustrationer af Lars Gabel. Romanens tema er 9-årige Karlas håndtering af sine problemer med delte familier og deres hel- og halvsøskende og sammenbragte børn.

Renée Toft Simonsen (*1965) er dansk forfatterinde, fotomodel og psykolog. Efter en længere karriere som international model, hvor hun blev kendt som kvinden med katteøjnene, slog hun sig i slutningen af 1990-erne fast ned i Danmark, studerede psykologi ved Århus Universitet og fik tre børn med popmusikeren og -sangeren Thomas Helmig. Karlas Kabale er Toft Simonsens debutroman og er udkommet ved Politikens Forlag i mindst tre oplag, senest i 2005.

Karlas Kabale nød ved sin publikation i 2003 stor kommerciel succes, vel befordret af forfatterindens tilhørsforhold til det danske jetset. Den indbragte hende Bog- og Papirbranchens børnebogspris. Romanen blev af instruktøren Charlotte Sachs Bostrup omskabt til filmen Karlas Kabale, som havde premiere 11. november 2007 og fik pæne anmeldelser i alle landsdækkende aviser. Renée Toft Simonsen har fulgt bogen op med fortsættelserne Karla og Katrine (2004) om venindeskaber, Karlas Svære Valg (2005) om indvandrere fra 3. lande og om mobning og endeligt Karla og Jonas (2006) om børnehjemsbarnet Jonas søgen efter sin far, Karla Superstjerne (udgivet 19. feb. 2009) om kønsmodning og stjernedrømme, alle med illustrationer af Lars Gabel, som gennem serien arbejder med stadigt større frihed og sikkerhed i udtrykket. De fire første bøger blev i 2007, en måned før premieren på filmen Karlas Kabale genudgivet af Politikens Forlag i opsamlingsbindet Den store Karla bog. Endvidere har Renée Toft Simonsen ført Karla ind i merchandize-universet i form af Karlas Venindebog (2006).

2. Genrebestemmelse

Basal genre

Fiktion -> Epik -> Prosa -> Roman

Genre: Børnelitteratur

Genretræet kan udvides for eksempel som: Børnelitteratur -> Fiktion -> Epik -> Prosa -> Roman

Genren Børnelitteratur understøttes af mængden af illustrationer ”” 66 i alt (inkluderet omslag og inderbind) i form af akvareller, hvoraf 14 er større, helsides-billederne. Desuden er satsen 14-16 punkters volut-typer, altså stor skrift. Der er ikke billeder at se for hver side, man vender. Illustrationerne er nuttede, næsten helt Carl Larsson-ske, figurative og lægger sig tæt op ad teksten, d.v.s. indgår ikke som en del af fortællingen, men illustrerer den bare. Teksten kan med lige stort udbytte læses foruden illustrationerne.

Læse-indekset (LIX) er opmålt til 22.

Hovedpersonen Karla er 9 år, men fylder snart 10. Hendes opførsel er alderssvarende.

Illustrationernes tæthed, typestørrelsen, LIX-tallet og hovedpersonens alder indikerer, at bogen er møntet på en aldersgruppe af selvstændige læsere fra 9-10 år og opefter.

Genre: Socialrealisme

Anden udvidelse af genretræet er: Fiktion -> Epik -> Prosa -> Roman -> Realisme -> Socialrealisme

Socialrealismen aflæses af de frugtbare møder mellem forskellige socialgrupper ”” uproblematiske middelklassefamilier med drankere og subsistensløse.

Genre: Dannelsesroman

En læser i det 19de århundrede kunne angive genretræet som: Fiktion -> Epik -> Prosa -> Roman -> Dannelsesroman

For resultatet Dannelsesroman taler, at Karla gennemgår en dannelsesproces ved at drage fra hjemmets relative tryghed. Hendes talenter som selvstændigt barn med egen ukrænkelige integritet bliver sat på en prøve, da hun drager ud og konfronteres med større moralske spørgsmål. Hun skuffes ”” verden uden for hjemmet mister side for side sin tillokningsgrad. Hun bliver ikke lykkelig af den. Lykken finder hun i sin mors favn, i sin varme seng, i erkendelsen af familiens store fortrin, selv om den skulle have sine mangler.

Karlas Kabale3. Komposition og resumé

Karlas Kabale har kapitlerne:

 1. Karla modsat
  Hovedpersonen, 9-årige Karla, præsenteres en morgenstund i hjemmet på Bakken som en selvstændig pige, som altid var parat til at gøre modstand, hvis der var noget, hun ikke ville.
 2. På besøg hos Cecilie
  I kapitlet passes Karla af den gamle dame Cecilie. Hos Cecilie stifter vi bekendtskab med Karlas familiestruktur med en fuldblods lillebror, en halvbror i hjemmet, og at mor er skilt fra Karlas biologiske far og har fundet en ny. På samme måde har faderen også stiftet ny familie, fået barn med en anden kvinde og deltager i opdragelsen af sammenført barn med hende. En indviklet, men ikke usædvanlig familiestruktur. Skilsmissen mellem Karlas forældre skete grundet faderens alkoholisme, der mundede ud i begrænsning af samkvemmet med Karla og hendes lillebror. Det er en kabale, som er svær at få til at gå op, siger Cecilie, og lægger hermed navn til bogen.
 3. Den dag Mis Musse blev syg
  Mandag er Karlas samkvemsdag med faderen. Hans kat Mis Musse bliver syg, og de skal til dyrlægen med kræet.
 4. Buster ”” dagens mand i skysovs
  Da faderen grundet sin alkoholisme ”” en dom for spritkørsel antydes ”” ikke må føre bil, ringer han til posemanden Buster, som har lovligt kørekort. Alle tre kører med katten til dyrlægen og bagefter overnatter Buster hos faderen.
 5. Bedste-bedste veninder
  Her fortælles om Karlas relationer i skolen, især forholdet til veninden Katrine, som Karla ikke længere kan have for sig selv alene. Kapitlet lægger op til fortsætteren Karla og Katrine, der filmatiseres i 2009.
 6. Da Ulf blev alt for glad for kaniner
  Næste morgen hjemme hos moderen vågner alle med at opdage kaninen Nonne halvvejs ædt på trappetrinnet. Det er hunden Ulfs værk.
 7. Spøgelsesforløsning
  Moderen er gnaven, et rygestop antydes. Børnene mistænker imidlertid moderen for at være besat af en ond ånd. Den skal fordrives med overraskelser, herunder at pakke en hundelort ind i papir. De lægger pakken på trappetrinnet foran hoveddøren for at sætte ild til den, tilkalde moderen og få hende til at slukke ilden ved at trampe på flammerne og lige ned i bæen.
 8. Da mor blev syg og Karla blev stor og lille
  Moderen bliver syg, og Karla passer hjemmet og sine små søskende. Det går ikke så godt, som når mor passer hjemmet. Da moderen endelig kommer sig efter to dages totale åndsfravær, er hjemmet rodet og beskidt, og Karla får et møgfald. Først da moderen opdager alle de ting, som Karla har gjort rigtigt ”” passet hjem, børn og skole i flere dage ”” tilgiver hun sin 9-årige pige.
 9. Far kunne ikke alligevel
  Faderen aflyser sin samkvemsdag med Karla. Det skuffer hende så voldsomt, at hun beslutter at løbe hjemmefra. Hun pakker sin rygsæk og skynder sig bort.
 10. Man må ikke gå med fremmede
  Undervejs møder hun en mand, en lystfisker ved navn Gustav, om hvem Karla fornemmer er børnelokker. Han tilbyder hende et måltid mad på en McDonald's restaurant men fører hende den gale vej. Han kommer dog ikke langt med sit forehavende, fordi Karla i stedet kaster sig i favnen på et forbipasserende ældre ægtepar, Knud og Gudrun, som hun endeligt overnatter hos.
 11. Buster og Merlin
  På det tidspunkt er Karla allerede efterlyst, så da hun finder ud af, at ægteparret har kontaktet myndighederne, flygter hun fra dem og finder endelig vabonderne Buster og Merlin, som hun slår sig ned hos.
 12. Teselskab og livshistorier
  Karla hygger sig med de to vagabonder, som også viser sig at være drankere, men godhjertede og gæstfri. Hun overnatter hos dem efter en hyggelig te-slabberads.
 13. Eigils bageri
  Vagabonderne presser Karla til at stræle brød i et bageri. Bagerjomfruen når at bremse hende og fatter mistanke om, at pigen er den efterlyste pige, der er omtalt i medierne. Karla stikker af sammen med landstrygerne, inden øvrigheden tropper op.
 14. I lovens navn
  Politiet finder Karla i vagabondernes hule, anholder de to mænd, som dog hurtigt løslades igen, og Karla føres hjem.
 15. I morgen
  Historien falder på plads igen. Karla fortæller familien på Bakken om sine oplevelser. Hele motivet for flugten ”” faderens aftalebrud ”” bliver analyseret sammen med moderen, da Karla skal lægges i seng, og konklusionen ”” tilgivelse ”” bliver internaliseret og forstået. Kabalen er gået op.

Fortællingen udgør en kreds. Kapitel 1 præsenterer Karla og hendes mor. I kapitel 2 beretter Karla selv om sin familiestruktur, hvorved vi får kendskab til de fleste af bogens personer. Kapitel 3-4 fortæller om faderen og faderens ven Buster, der kommer til at spille en stor rolle i bogens sidste tredjedel. Herefter er der ro over handlingen. Det er først i kapitel 9 Far kunne ikke alligevel, hvor Karla stikker af. Herefter bevæger hun sig rundt i den store verden og falder først til ro hos landstrygerne Buster og Merlin. Deres forhutlede liv passer dog ikke middelstands-Karla, så hun kommer hjem igen.

Analysemodeller

De egentlige modsætninger er i forholdet til moderen og faderen ”” moderen for hendes urimeligheder, faderen for hans troløshed, men det kommer ikke til bipolær konflikt mellem mennesker og dens gradvise optrapning, som den kendes fra berettermodellen. Men vi prøver alligevel:

Optakten
Kapitel 1: Karla Modsat. Præsentation af hovedpersonen
Præsentation af plottet
Kapitel 2: På besøg hos Cecilie ”” hvor familielivet beskrives som en kabale, som Karla skal få til at gå op især i forhold til tid distribueret på samvær med forældrene.
Oprulning af handlingen
Kapitel 3 Den dag Mis Musse blev syg og Kapitel 4 Buster ”” dagens mand i skysovs ”” hvor læseren stifter bekendtskab med faderen og hans ven, sutten Buster, som også har det kørekort, der redder katten Mis Musses liv.
Fyldstof
Kapitlerne 5-8. Ingen opbygning af det senere handlingsforløb, men en række historier-i-historien, en beretningsstruktur, som også dyrkes i f. eks. Alice O'Fredericks Far til fire-film fra 1950-erne og 1960-erne.
Point of no return
Kapitel 9: Far kunne ikke alligevel. Her fatter Karla beslutningen om at løbe hjemmefra.
Tilspidsning af dramaet
Kapitel: Man må ikke gå med fremmede. I skoven på vej mod byen møder Karla den skumle Gustav. Da de er ude af den igen, støder hun på rare Knud og Gudrun, som har gode hensigter med hende.
Peak 1
Kapitel 11. Karla flygter fra Gudrun og Knud og finder sammen med de to vagabonder
Peak 2
Kapitel 13: Eigils bageri. Karla må atter flygte fra voksenverdenen og forpligtelserne.
Peak 3
Kapitel 14: I lovens navn. Voksenverdenen indhenter Karla i form af politiet, som udvirker en familiesammenføring, hvor alle de, som står hende nær, er med.
Udfasning
Kapitel 15: I morgen.

En anden analyse er som med eventyrenes hjemme-ude-hjemme (se ovenfor i genrebestemmelsen). Karla drager ”” eller rettere flygter ”” ud i den store verden, går gennem trængsler i form af kulde, suspekte mennesker, sult og ensomhed, men kommer alligevel hjem uden at have fundet lykken i den store vide verden.

Kapitlerne 5-8 (ss. 34-85) har intet at skaffe med fortællingens egentlige motiv ”” frustration over faderens svigt og flugten fra hjemmet ”” men tjener mere til at beskrive den relativt uproblematiske tilværelse, som Karla tilbringer med sine hel- og halvsøskende. De driver ikke handlingen fremad og kan opfattes som 51 siders fyld. En antageligvis sproglig fejl i bogen indikerer, at kapitel 10 Man må ikke gå med fremmede (ss. 98-108) også er en tilføjelse, der er kommet til senere. Netop dette kapitel øger forviklingerne, spændingen og forlener bogen med en motivkreds, som vi også kender fra folkeeventyrene ”” protagonister og antagonister under rejsen mod de ukendte mål, så i modsætning til kap.kap. 5-8 (1/3 af bogen) er det ikke overflødigt.

På det ydre plan er plottet, at Karla løber hjemmefra, på det indre er plottet at forlige sig med sine forældres skilsmisse, især i forholdet til faderen.

4. Fortælleteknik

Det fortælles i 3. person. Tempus er præteritum (datid). Indre monologer bruges kun for heltinden Karla, mens de øvrige personer skildres overvejende gennem deres replikker og handlinger. Vægtningen af indre monologer og tanker til trods må fortælleren alligevel betegnes som alvidende.

Fortalt tid er næsten lige med fortælletid i Karlas Kabale, men mange steder forekommer der opsummerende passager. De virker berettigede. I senere Karla-bøger mister Renée Toft Simonsen grebet over denne disposition af stoffet og forfalder til et 1:1-forhold mellem fortælletid og fortalt tid.

Handlingen er temporalt fremadskridende: hverken flash-backs eller flash-forwards forekommer. Der dvæles ikke ved detaljerne i børneværelset, så fremstillingen er udpræget scenisk. Fortælleteknikker som parallelforløb og forudgreb er ikke-eksisterende og vel et kendetegn for børnelitteraturen.

5. Tid

Med sin stramme kronologiske fortællemåde er der ikke væsentligt brud i Karlas Kabale. Højdepunkterne består i flugtscener. Første højdepunkt er, da Karla (side 95) pakker sin ransel og drager ud i den store vide verden, fuld af determination om at flygte fra sine frustrerende forældre og med en næsten skadefro tanke over deres sorg: Karla prøvede at forestille sig dem alle sammen stå og græde, fordi de ikke kunne finde hende. Andet højdepunkt består i undvigelsen fra den suspekte lystfisker og kasten sig i armene på det ældre ægtepar Gudrun og Knud. Parret opdager, at Karla er et bortløbet barn, og da Karla overhører deres samtale, tager hun flugten påny. Sidste flugt er fra Eigils Bageri, hvor øvrigheden indhenter pigen og vagabonderne. Sidste scene ”” den store erkendelsesscene ”” består i mor-datter-dialogen, som reder de løse ender ud. Moderen finder kabalens manglende kort: Karlas tilværelse som delebarn er måske ikke den perfekte, men den er heller ikke usædvanlig. Og i stedet for at have en brudt familie må hun opfatte det som at have to hele familier. Med den erkendelse slutter bogen.

6. Miljø

Stedet er uvist angivet. Karla bor i Bakken, som er navnet på deres parcelhus. Huset er indrettet med køkken, dagligstue, børneværelser. Der er skove omkring huset, som Karla må igennem for at komme til byen. Klimaet i området er ikke egnet til at overnatte uden døre i længere tid. Læsere af fortsætterne til Karlas Kabale vil vide, at Karla bor i Århus, men bortset fra parcelhusets navn er romanen blottet for toponymer. På denne måde skriver Toft Simonsen sig ind i en dansk børnelitterær trend med topologisk fortielse, som vi også kender fra f. eks. Louis Jensens Skelettet på hjul (1998) og Janne Tellers Intet (2008).

Karla bevæger sig i flere miljøer. Dels er der hjemmet med moderen og hendes nye mand Leif, som er præget af social, økonomisk og følelsesmæssig tryghed og forudsigelighed. Karlas biologiske far lever næsten lige som hendes mor, men han kan ikke tilbyde samme harmoni og forudsigelighed ”” hans kat bliver syg, han har forbud mod at køre bil, han omgås posemænd (kontakter fra hans drukture?), og endeligt kan han ikke overholde sin aftale om samkvem med Karla. Karla er for en nat gæst hos det ældre ægtepar Gudrun og Knud, men det spændende er mødet med posemændene Buster og Merlin, hvor hun bor under en presenning.

7. Personkarakteristik

Karla
En pige på 9 år. Livlig, glad, en iværksætter af lege og andre aktiviteter. Leger den lille kemiker hjemme, men uden at det handler om andet end at blande kulørte væsker sammen. Hun bliver frustreret over sin familie og flygter fra den. Hun kæmper for at bevare sin integritet og blive borte fra hjemmet, men undervejs erkender hun, at hjemme er bedst.
Karlas mor
Kvinde i voksenalderen. Er ryger, som kæmper med at holde op, men det bliver hun genoldigt irritabel af. Er også syg en gang.
Lillebror
Dreng i børnehavealderen. Karlas halvbroder. Lillebror skildres uklart. Nogle gange taler han uklart børnesprog, andre gange virker han næsten gammelklog.
Mads Morten
Er Karlas helsøskende. God legekammerat.
Leif
Moderens nye mand. Karla har et godt og inspirerende forhold til ham. Alligevel virker han så inderligt fraværende, da Karlas mor bliver syg, da der går ild i hunde-høm-høm-en på dørtærsklen, eller da Karla forsvinder.
Karlas far
Mand med alkoholproblemer, som gør, at han ikke altid kan overholde aftaler. Alligevel er han så elskværdig at melde afbud, når det bliver aktuelt. Han er fradømt sit kørekort og må for at bringe sin syge kat til dyrlægen tilkalde vagabonden Buster. Det undrer læseren, at faderen kun udnytter sin samkvemsret til børnene i forhold til Karla og ikke den af hendes små brødre, der er også er hans delebarn.
Buster
Vagabond. Havde tidligere et liv med gode kår, men kan nu ikke længere holde ud at opholde sig inden døre i længere tid. Skubber rundt på en indkøbsvogn. Er ven og sommetider bofælle med Merlin. Og så kender han Karlas far. Det eneste, som Buster har til fælles med Karlas far, er hangen til alkohol. Dette kan også være den ting, som bragte de to sammen. Karla opnår husly hos Buster.
Merlin
Vagabond. Er også alkoholiker. Navnet Merlin er et øgenavn, et metonym hidrørende fra hans høje troldmandshue som figuren af samme navn i sagnene om Kong Arthur (en virkelighedens Merlin kan man opleve i Østjylland. Han sidder tit i toget mellem Århus og Silkeborg). Merlin bevæger sig rundt på cykel og har et svingende forhold til Buster, som han har sine skænderier med, men alligevel er bedste ven med.
Cecilie
En gammel dame, som moderen kender. Hun passer Karla i kapitel to og lærer pigen at lægge kabaler. Hun er en viis kvinde, der kan bibringe megen erkendelse, hvis man evner at åbne sig for den.
Gustav
Lystfisker med buskede øjenbryn, som går rundt i skoven. Hans opførsel passer bedst for en børnelokker, der er mere interesseret i Karla som person end i at redde hende. Forekommer kun i kapitlet Man må ikke gå med fremmede.
Knud
Ældre forbipasserende mand. Gift med Gudrun. Er snarrådig og redder Karla ud af Gustavs klør.
Gudrun
Ældre forbipasserende kvinde. Gift med Knud. Vil gerne beholde Karla. I lighed med sin ægtefælle dukker hun op i kapitlet Man må ikke gå med fremmede og fortsætter i Buster og Merlin.
Bagerjomfruen
Arbejder i Eigils Bageri. Venlig, gavmild med brødet. Er alligevel en af de voksne, og er voksen nok til at tilkalde politiet.

Bortset fra Karla selv er der ikke større udviklingsfaser hos historiens øvrige aktanter. Listens 4 sidste personer er flade og spiller roller som eventyrenes antagonister og protagonister.

8. Modsætninger og konflikter

Se ovenfor i 2. Genrebestemmelse og 5. Tid. Andre modsætninger:

Andre modsætninger
Akse Henvisning
Fysisk rumSkovBy Kapitel 10 Man må ikke gå med fremmede
Abstrakt rum Natur Civilisation Kapitel 10 Man må ikke gå med fremmede
Sikkerhed Fare Tryghed Kapitel 10 Man må ikke gå med fremmede
Forældre Far Mor Hele bogen
Orden Rod Orden Da mor blev syg, Far kunne ikke alligevel
Sanktioner Tilgivelse Straf Da mor blev syg, I lovens navn, I morgen
Afhængighed Alkohol Tobak Spøgelsesforløsning, Far kunne ikke alligevel
Sygdom Kronisk Akut Da mor blev syg, Den dag Mis Musse blev syg, På besøg hos Cecilie
Jura Tyveri Ærlighed Eigils bageri

9. Stil

Der bruges relativt korte sætninger. Ledsætninger kommer i brug dels ved sanse- og tale-verber, dels ved den indre tale, som der er meget af til at beskrive Karlas fornemmelser og tanker. Andre personer er beskrevet udelukkende fra Karlas synsvinkel.

10. Fortolkning

Der er flere fortolkningsmuligheder.

I Karlas Kabale er motivet barnets oplevelse af et familieliv med skilsmisser som grundpræmis. Skilsmissemotivet i dansk børnefiktion er ikke ny, men var et tema helt tilbage i 1970-erne, da antallet af skilsmisser oversteg antallet af indgåede ægteskaber. Mens børnefiktionen for 30 år siden handlede om det nye ved skilsmisserne, herunder barnets skyldfølelser, og de muligheder og begrænsninger, som forældrenes brud betød for barnet, tager Renée Toft Simonsen mere fat på, hvordan hverdagen skal hænge sammen, når samkvemsretten opfattes som Karlas ret til begge forældrene (i stedet for den juridiske: begge forældrenes ret til barnet).

Et sidemotiv er det socialrealistiske islæt med vagabonderne. Mens Karlas forældres sociale situation, ikke mindst i forholdet til arbejde, kun er løst tegnet, er vagabondernes liv og fortid nøje beskrevet og hvordan de endte på samfundets bund. Sammenhængende hermed er alkoholisme tillige repræsenteret af hendes far.

Et tredie motiv er flugten fra hjemmet. At løbe hjemmefra er en løsningsmodel på konflikter, som Karla givetvis er bekendt med fra fiktionens verden. Virkeligheden er dog milevidt fra eventyrene ”” eller rettere ”” minder alt for meget om dem: eventyr kan være eventyrligt dejlige at få læst højt siddende på mors eller fars skød, men er aldrig rare at være hovedperson i. Der folk med onde hensigter, og man er på evindelig flugt fra dem, som efterstræber én. Budskabet til læseren er altså, at det ikke betaler sig at løbe hjemmefra, når man er en pige på 9 år. Kun snarrådighed, blandet med en god portion held, holder én i live og gør aldrig lykkelig.

11. Perspektivering

Karlas Kabale er en roman skrevet med fortsættelse for øje. Kapitel 4 Bedste-Bedste veninder om klassekammeraten Katrine peger direkte hen til efterfølgeren Karla og Katrine. Flugtmotivet som løsning på sociale og familie-konflikter genbruges i seriens bind 3 Karla og Jonas, hvor Jonas er et børnehjemsbarn, som tager på springtur for at finde den far, han aldrig har kendt.

Grundet sin hovedpersons køn vil Karla-bøgerne appellere mere til piger end til drenge. Lige netop Karlas Kabale beskriver dog en pige med persontræk, som man sædvanligvis vil kalde drengede: interessen for kemi, snarrådighed, snilde og handlekraft, kombineret med en portion ubetænksomhed. På den måde kan Karlas Kabale også sætte en krog i læsere blandt drenge. Der er intet i værkets handlingsforløb, som ikke kunne være hændt for en dreng på Karlas alder. Karla kunne lige så vel have heddet Karl.

12. Fagdidaktiske og fagmetodiske overvejelser

Karlas Kabale egner sig til børn i alderen 10-11 år, hvilket vil sige 4.-5. klasse. Forlaget præsenterer bogen som et værk for børn fra 8 år og opefter, men til skolebrug må man sigte på en ældre målgruppe.

Idéer til opgaver

Stamtavle

Lav en stamtavle over Karlas familie. Tegn personerne, som I tror de ser ud. Brug oplysningerne fra kapitel 1 og 2 til det.

Sociogram

Tegn et sociogram med Karla og personerne i bogen. Brug et A4-ark til at tegne 4 koncentriske cirkler, hvor sidste har en margin på 2 cm fra kangen. Tegn portrætter eller kopier billeder fra bogen. Klip portrætterne ud. Placer Karlas portræt i midten og klæb de resterende op rundt om hende. Legenda: Midterste kreds: hovedpersonen Karla. 2. kreds: Karlas nærmeste familie og venner. 3. kreds: Folk, som Karla kendes ved, men ikke kender så godt. 4. kreds: Folk, som Karla ikke har/ikke vil have at gøre med. Brug personerne fra hele bogen, også bagerjomfruen og politiet!

Curriculum vitae

Skriv et levnedsforløb for vagabonden Buster. Opregn med års angivelse de ting, han har oplevet og gjort i sit liv ind til at bogen slutter. Nævn fødselsår, opvækst, skolegang, uddannelse, ansættelser, afskedigelser, hvornår han valgte at blive posemand.

Gudrun og Knud

Skriv en historie om det gamle ægtepars møde med Karla med en jeg-fortæller, som er enten Gudrun eller Knud. Brug oplysningerne i kapitel 10 Man må ikke gå med fremmede og 11 Buster og Merlin.

Efterlysningen af Karla

Skriv den efterlysning, som bliver læst op i radioen, da Karla er løbet hjemmefra. En efterlysning skal indeholde information om den bortkomne persons udseende, alder, hvornår hun sidst blev set, hvor hun kan forventes at befinde sig, hvilket motiv hun kan have for at forsvinde. Brug oplysninger fra blandt andre kapitlerne 1 Karla Modsat, 9 Far kunne ikke alligevel, 10 Man må ikke gå med fremmede.

Erik Thau-Knudsen, 29.3

Privatadresse

Erik Thau-Knudsen
Skolegade 2A, 2. sal
8600 Silkeborg

13. Kilder

 1. Louis Jensen: Skelettet på hjul, Gyldendal, 1992, København.
 2. Alice O'Fredericks: Far til Fire, ASA Film, 1953, København.
 3. Alice O'Fredericks: Far til Fire i byen, ASA Film, 1956, København.
 4. Alice O'Fredericks: Far til Fire og Onkel Sophus, ASA Film, 1957, København
 5. Renée Toft Simonsen: Karlas Kabale, Politikens Forlag, 2003, København.
 6. Renée Toft Simonsen: Karlas og Jonas, Politikens Forlag, 2006, København.
 7. Renée Toft Simonsen: Karlas svære valg, Politikens Forlag, 2007, København.
 8. Janne Teller: Intet, Dansklærerforeningens Forlag A/S, 2008, Frederiksberg.
Warning: mysqli_free_result() expects parameter 1 to be mysqli_result, resource given in /customers/0/6/7/thau-knudsen.dk/httpd.www/dokumenter/interne/index.php on line 131 Warning: mysqli_free_result() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in /customers/0/6/7/thau-knudsen.dk/httpd.www/dokumenter/interne/index.php on line 132